Kind met konijn
Het zuiden van Israël

Yad L’Ami is zeer toegewijd in het helpen verlichten van de vaak schrijnende omstandigheden in gemeenschappen, direct in de omgeving van de Gazastrook.


Onze aandacht is verdeeld over verschillende projecten:

  • GEZINNEN

  • THERAPIE MET DIEREN VOOR GETRAUMATISEERDE KINDEREN/JONGEREN

  • DE SCHOOL

  • MEISJESHUIS

  • BIOLOGISCHE TUIN VAN MOSHELE
  • INVESTEREN IN DE JEUGD

 

Gezinnen

In nauwe samenwerking met de Israëlische sociale dienst verleent Yad L’Ami hulp aan kwetsbare gezinnen, die wonen in de omgeving van Sderot en de Gazastrook. Deze hulp bestaat uit het verstrekken van voedselbonnen, het voorzien in basis benodigdheden (denk aan een nieuwe koelkast, wasmachine, stapelbed voor de kinderen, etc.) en de financiering van opleidingen.
Ten overvloede wijzen we erop dat juist de persoonlijke benadering, een arm om de schouder van iemand die ten einde raad is, aandachtig luisteren, er zijn en meedenken, fundamenteel zijn met betrekking tot de activiteiten van Yad L’Ami.

hond jongen en man

Therapie

De aanhoudende oorlogsdreiging en rakettenregen vanuit Gaza heeft talloze kinderen en jongeren geestelijk geknakt. Zij zijn hun zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Apathie en existentiële angst verlamt hun ontwikkeling.

Om deze kwetsbare doelgroep te helpen bij het overwinnen van deze trauma’s wordt dikwijls gebruik gemaakt van therapie met dieren.

Door getraumatiseerde kinderen en jongeren te leren om honden, paarden of andere dieren te trainen en af te richten blijkt dat deze kinderen en jongeren in feite zichzelf trainen. Als jij een hond leert zich te focussen, dan eis je dezelfde focus van jezelf. Resultaten zijn bemoedigend en soms zelfs verbluffend!

Help mee om deze therapie mogelijk te maken. Investeer in het herstel en de ontwikkeling van deze kinderen en jongeren.

De school

Kibboets Sa’ad ligt op nog geen drie kilometer van de Gazastrook. De laatste 22 jaar heeft deze kibboets nauwelijks rust gekend, vanwege de constante rakettenregen vanuit Gaza.

Vanaf 2014 bezoeken wij deze school. Een school, die heel erg gericht is op het welzijn van de kinderen. Kinderen, die getraumatiseerd zijn en daardoor hun concentratie verliezen, worden er gelijk uit gehaald en krijgen therapie. Yad L’ Ami helpt met verschillende therapieën, o.a. honden- en paardentherapie. Een prachtig project om te ondersteunen.

Meisjeshuis

Het meisjeshuis is als een veilige haven voor ongeveer vijfenveertig meisjes die om uiteenlopende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Zij worden in dit Meisjeshuis liefdevol opgevangen en voorbereid op hun militaire dienst of een plaatsvervangende dienst aan het land. Veel meisjes zijn ernstig getraumatiseerd door misbruik en drugsgebruik. Yad L’Ami wil naast deze meiden staan en nodigt financiële partners uit om daarbij te helpen. Een grote groep meisjes krijgt muziektherapie, wat betaald wordt door Yad L’ Ami. “ Wat je niet met woorden kan zeggen, kan je wel met muziek.” Participeer in dit project, dat hoop geeft en levens weer op de rails zet!

a

De biologische tuin van Moshele

De kinderen kunnen niet wachten om weer naar de tuin te gaan om met hun handen de aarde te bewerken en de dieren te verzorgen. De hele regio kent ondertussen Moshele, de therapeut en sociaal werker, in kibboets Yad Mordechai. Ondertussen brengen we uit verschillende dorpen, aan de grens van Gaza, groepjes kinderen, die daar hulp krijgen. Leren omgaan met angst en weer controle krijgen na een regen van raketten.

Ook groepsgesprekken zijn daar een onderdeel van.

Investeren in de jeugd aan de rand van Gaza

U heeft afgelopen jaar al regelmatig kunnen lezen over de jeugdhonken. Veel jongeren in 5 verschillende dorpen en kibboetsiem dicht bij de grens van Gaza, hebben eindelijk een plek voor zichzelf. In deze dorpen zijn geen bars, maar er is wel leiding, die hen willen opvangen. Nu kregen ze een “Home” voor henzelf, maar de jeugd moest wel zelf bouwen, timmeren enz. Dus iets tot stand brengen met je handen.

We zijn er nog niet. Ondertussen moet er nog in Kibboets Erez een pergola voor buiten komen, die ze zelf moeten timmeren. Muziekboxen voor Netiv Ha Asara’, die gestolen waren. In Sufa, dicht bij de grens van Egypte, was pas een grote brand, waar bomen en veel dingen bij de ingang stonden verbrand waren. Daar gaat de jeugd, met de ouderen, een bord van mozaiek maken, met de naam van het dorp erop. Geweldig, “Quality time” voor jong en oud.

Kinderen met hout
Opgeknapte kamer