300 van de 3000 Ethiopische Falash Mura op weg naar Israël

jun 27, 2022

Eén van de immigranten, Damtie, wacht al 23 jaar op zijn immigratie naar Israël.

“Ik wachtte op mijn vertrek, want dit is niet mijn thuis. Dit is niet mijn volk. Ik ben Joods en Zion is mijn land,” zei Damtie. Afgelopen dinsdag droegen hij en zijn hele familie hun beste kleren, terwijl ze alles wat ze bezaten – een serveerschaal en wat kleding – in de truck laadden, met bestemming het Gondar vliegveld op weg naar Addis Abeba, voorafgaand aan de definitieve vlucht naar Israël.

Operatie Zur Israël zal tot 3.000 Ethiopiërs, die zich identificeren als Falash Mura, afstammelingen van Ethiopische Joden, in staat stellen om Aliyah naar Israël te maken, waar ze zich tot het Jodendom zullen bekeren; ‘Ik ben Joods en Zion is mijn land’ zegt een van de immigranten; De Israëlische minister van Immigratie noemt dit ‘een historische gebeurtenis’;

De meesten hebben meer dan 10 jaar gewacht om herenigd te worden met familie die al in Israël was. “De tranen; de emotie. Dit is een echte gezinshereniging.” De sfeer was feestelijk in de enige synagoge van de Ethiopische stad toen de gemeentes zich voorbereidden om 300 Falash Mura-gemeenteleden uit te zenden die naar Israël verhuizen. “Iedereen is blij omdat het vandaag een dag van hoop is”, zei Abraham Zemenu, een 49-jarige regelmatige bezoeker, tijdens de dienst dinsdag in de Hatikvah-synagoge, een golfplaten bouwsel met een Thora-ark en zitplaatsen voor ongeveer 600 mensen.

Hatikvah betekent hoop in het Hebreeuws en het is ook de naam van het Israëlische volkslied. Het beschrijft ook de emotie van duizenden mensen in Ethiopië die zichzelf identificeren als Falash Mura, afstammelingen van Ethiopische Joden die zich ongeveer 200 jaar geleden, soms onder dwang, bekeerden tot het christendom.