Dank je wel Yad L’ Ami

feb 19, 2020

Ik woon in Moshav Nativ Ha’Asara. Wij wonen aan de grens met Gaza. Onze huizen zijn omgeven door een hoge muur. Onze Moshav is mooi en groen. Het werd gesticht op witte zand duinen niet ver van het strand. Dit is de plek die Uri (mijn man) en ik gekozen hebben om ons thuis te maken en onze kinderen op te laten groeien.

Ongeveer 20 jaar geleden vielen de eerste raketten op deze plek. Daarna hebben we mooie en rustige periodes gekend, maar ook dagen dat we gebombardeerd werden met raketten en mortiervuur. Als het alarm afgaat, hebben we 5 seconden voor de inslag volgt. In deze 5 seconden rennen we zo snel we kunnen naar de schuilkelder.

Als er kinderen of volwassenen zijn die onze hulp nodig hebben, nemen we hen als eerste mee naar de schuilkelder. Het overheersend gevoel is dat er heel gauw een raket kan exploderen bovenop ons, ons hele lichaam beeft en de angst om ons bestaan overweldigd ons.

Heel vaak als het alarm afgaat, zijn we niet samen. Soms zijn we op een plek vlakbij de schuilkelder. We moeten snel handelen om ons leven te redden. Elke inwoner van de Moshav, kind of volwassenen draagt de vreselijke ervaring van angst, controle verlies en desoriëntatie met zich mee.

Aangezien wij vlak aan de grens wonen, maken we ons ook over andere gevaren zorgen. We vrezen constant voor terroristen die in de Moshav binnen dringen, hetzij door over de muur te klimmen, hetzij door tunnels of voor hen die binnenkomen via het strand. Dit baart ons elk moment van de dag zorgen.

Als het alarm afgaat, moet iedereen zijn leven redden en we verbergen ons in onze schuilkelder. Vaak verblijven we een lange tijd in huis, zonder naar buiten te gaan. We sluiten ons zelf geestelijk en lichamelijk af van de wereld. Het leven met onzekerheid is erg zwaar- hoe kunnen wij beslissingen nemen? Sturen we onze kinderen naar school? Kunnen we naar ons werk gaan?

Een van de grootst uitdagingen voor het genezen van een getraumatiseerde gemeenschap is mensen te helpen zich te openen en hun energie bij elkaar te rapen om hun huizen te verlaten, om anderen te ontmoeten, te delen, te ontspannen. Al Jaren lang organiseren wij in de Moshav vele activiteiten voor kinderen en volwassenen om het leven aantrekkelijker en zinvol te maken. De beste genezing is het gevoel van gemeenschappelijke solidariteit, dat we niet alleen zijn – deze gevoelens geven ons kracht om door te gaan, en de schoonheid in ons leven te zien en de gemeenschap te waarderen.

De Stichting “Yad L’Ami” onder leiding van Ria helpt ons bij het creëren van ontmoetingsruimten voor de activiteiten van de gemeenschap. Ze helpen ons vele activiteiten te ontwikkelen voor de hele gemeenschap. Ze helpen ons in onze pogingen om sterk en positief te blijven. Ik ervaar dat “Yad L’Ami” heel erg bezorgd is over de harde realiteit van ons leven. Ze geven heel veel om ons en geven ons die warme knuffel die we zo hard nodig hebben.

Ik ben altijd weer verbaasd dat in tijden dat mensen en klanten bang zijn om naar ons toe te komen – Ria degene is die wel komt met groepjes mensen!

Daarvoor wil ik jullie bedanken vanuit het diepst van mijn hart. De wetenschap dat er zulke goede mensen zijn die om ons geven, geeft ons kracht en brengt rust in onze hectische levens.

Met de hoogste waardering,

Zameret Zamir