Holocaust overlevenden – De cheque die het verschil maakt

dec 8, 2016

Heel logisch zou u denken… . en heel herkenbaar. Een cheque ontvangen is voor iedereen prettig. Maar voor 40 Holocaustoverlevenden, die Yad L’ Ami namens u kon helpen, was deze cheque niet gewoon prettig, maar van levensbelang.

Het ondersteunen van een adoptie opa/oma kost 50 Euro per maand. We zijn dankbaar voor de vele sponsors die dit project ondersteunen. Deze 300 Euro per half jaar en een extra bijdrage van Yad L’Ami daar bovenop, vormen de waarde van de halfjaarlijkse cheque. Deze brengen we twee maal per jaar naar die Holocaustoverlevenden, die onder de armoedegrens leven. Vlak voor de Joodse feestdagen krijgen ze iets extra’s. Met zo’n extra financiële bijdrage kunnen deze mensen de uitgaven betalen waar eigenlijk geen geld voor is. Denk aan de kosten van bepaalde medicijnen, de tandarts, de elektriciteitsrekening enz. In sommige situaties is het nog schrijnender.

We bezochten de 84-jarige blinde Lena (niet haar echte naam), die bij haar iets jongere zus woont. Lena’s gezondheid is zo slecht dat ze de hele dag zittend doorbrengt op een bed in de huiskamer. De postoel staat naast haar, ze krijgt af en toe een bord rijstepap en dat is het zo ongeveer. Haar leven, in zeer armoedige omstandigheden, speelt zich af op die 2 m². Een hele trieste situatie.

Bij een andere mevrouw van 86 jaar kregen we als reactie op de cheque: “Oh, nu kan ik weer eten kopen”. De huur van haar eenvoudige appartement is zo hoog, dat er haast geen geld voor iets anders over blijft. Haar keukenkastjes en koelkast zijn vrijwel altijd leeg. Onvoorstelbaar toch?  Elke keer als we deze mensen en de situatie waarin ze leven zien, raakt het ons diep.

Wilt u ons helpen om nog meer voor deze ouderen te kunnen betekenen? Elke donatie is van harte welkom en komt zeker op de goede plaats terecht. Of adopteer iemand en u krijgt de informatie over de persoon. Dank u wel!