Een geweldig Chanuka feestje voor de Holocaustoverlevenden

dec 23, 2022

Op een dinsdagochtend in december kwamen tientallen Holocaustoverlevenden met een familielid of een verzorgende naar het centrum van Jeruzalem. Een hele onderneming voor velen die nauwelijks meer de deur uit komen. In de gehuurde zaal waren de tafels al gedekt, koffie en thee werd uitgedeeld en de live muziek zorgde direct voor een vrolijke, ontspannen sfeer.

Het duurde dan ook niet lang of de eerste mensen begonnen te dansen. Vanaf dat moment werd het één groot FEEST. De muzikanten speelden aan één stuk door een medley van allerlei stijlen muziek, op 10 verschillende instrumenten. Wat was het ontroerend en hartverwarmend om iedereen zo te zien genieten, dansen en klappen. Ouderen (zelfs van over de 90 jaar) swingden er op los. Even was men alle moeite, lichamelijke pijn, depressie en zorgen vergeten. Bij een dochter liepen de tranen over haar wangen toen ze zei: “Het is heel lang geleden dat ik een lach op het gezicht van mijn vader heb gezien”.

Na dit prachtige concert werd door de cateraar een heerlijke warme maaltijd opgediend, met als toetje speciaal Chanuka-gebak (de zgn. soefganiot) van de luxe bakker. Helaas werd het daarna tijd om af te ronden. Cadeautassen met daarin warme plaids werden uitgedeeld om mee naar huis te nemen. Deze ochtend had zoveel blijdschap, hoop en ontspanning gegeven! Men nam bemoedigd en dankbaar afscheid. Een dag om nooit meer te vergeten!

mensen eten
mensen aan tafel etend
mensen aan een tafel
mensen dansend