Een spontane actie met een prachtige afloop

apr 21, 2020

Op vrijdagmiddag, een paar uur voor aanvang van de Shabbat, hadden we telefonisch contact met een oudere dame (iemand van ‘onze’ Holocaustoverlevenden). Ze vertelde dat met haar en haar man alles goed was, en dat ze gelukkig geen corona hadden gekregen. Hun kleinzoon en een goede vriendin helaas wel, en daar waren ze erg bezorgd over. Verder ging alles goed, en ja… ze hadden  ook voldoende eten in huis. Behalve…. challa’s (speciale broden voor de Shabbat).

Het was duidelijk hoorbaar dat het voor hen een groot gemis was, omdat ze de shabat en alle gebruiken daarbij in ere houden. Om vanavond de zegeningen uit te spreken zónder challa in huis te hebben… dat kon voor hen eigenlijk niet. Maar vanwege de coronacrisis en het gevaar voor besmetting was dit echtpaar thuis gebleven en hadden ze het niet gekocht. Het was helaas niet anders, maar je hoorde de teleurstelling in hun stem.

Gezien het tijdstip en de aankomende winkelsluiting was het haast een onmogelijke opgave om nog challa te kunnen kopen, maar we besloten het te proberen. In vliegende vaart gingen we op zoek naar de laatste challa’s. Waar was nog een supermarkt open en waar was nog voorraad? In onze wijk  bleken ze nog één te hebben en in een andere wijk vonden we nog een laatste challa. Geweldig! Maar nu nog de halve stad door zien te komen om ze naar hen toe te brengen. Overal stonden de dranghekken al klaar om de religieuze wijken af te sluiten voor verkeer. Politieagenten en bewaking, half geblokkeerde wegen, rode linten over de weg etc. maar wonder boven wonder konden we nog net overal voorbij.

Vol dankbaarheid dat we hun voordeur bereikt hadden, belden we bij hen aan. We hadden niets gezegd of beloofd, dus onze komst was een hele verrassing. De tranen sprongen in hun ogen en de blijdschap was enorm toen ze zagen wat we kwamen brengen. Ook wij moesten even extra slikken van ontroering. Wat kan een ogenschijnlijk klein gebaar toch veel betekenen. Het was voor een ieder hartverwarmend. Op de terugweg naar huis baden we dat deze Shabbat voor hen een dubbele Blessing mocht zijn.