Groot respect

okt 16, 2017

Het leven voor de mensen in de kibboetsen en steden vlak bij de Gaza strook staat altijd onder spanning. Dit is een gegeven waar iedereen wel van gehoord heeft. Ook ik wist er van, maar had er nog niet veel van gezien of meegemaakt. Het werk voor Yad L’Ami waar ik bij betrokken ben, speelt zich vooral af in Jeruzalem, met de hulp aan Holocaust overlevenden. Maar Yad L’Ami doet nog zoveel meer….

Begin oktober 2017 ging ik mee op ‘rondreis’ langs de projecten in het Zuiden (het verzamelwoord voor de hulp rondom de Gazastrook). Een dag waarop de zon scheen, en er ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht leek. Wanneer je dan bij  kibboets Netiv HaAsara vlak aan de grens met Gaza staat, en hoort dat de mensen daar maar enkele seconden tijd hebben om bij het luchtalarm de schuilkelder te bereiken, wordt de situatie een stuk concreter. Ook in Sa’ad en Sderot spreek je nog steeds over seconden vluchttijd; iets wat onmogelijk is of lijkt. Aan elk huis zie je een schuilkelder en om de zoveel meter op straat een betonnen schuilplaats. Allerlei maatregelen om iets van veiligheid te creëren. Maar meer en meer wordt duidelijk dat de mensen en kinderen die hier opgroeien en leven, stuk voor stuk getraumatiseerd zijn. Ook al is er vandaag ‘geen oorlog’, de angst voor raketaanvallen of plotseling opduikende terroristen uit tunnels, is voor hen een dagelijkse onderhuidse spanning.

En te midden van deze levensomstandigheden ontmoet je dan prachtige mensen, die geweldig werk verzetten. Wat een moed en uitstraling hebben zij; daar krijg je groot respect voor. We spraken o.a. met de directeur van het meisjeshuis in Sa’ad, waar 48 tienermeisjes wonen in de leeftijd van 14-18 jaar. Op de muur stond geschilderd “Bij ons is plaats voor iedereen”, en dat was qua sfeer ook voelbaar. Deze meisjes hebben veel begeleiding en therapie nodig na alles wat ze meegemaakt hebben, en Yad L’Ami heeft op verschillende manieren financieel kunnen bijdragen (trampoline, tafeltennistafel, paardentherapie etc.) Het is te zien en te merken dat het sponsorgeld hier op een goede manier gebruikt wordt, tot zegen voor heel veel jonge mensen. Ook zagen we de school in Sa’ad, waar elk klaslokaal al zo gebouwd dat het bestand is tegen raketinslagen. Op deze school krijgen getraumatiseerde kinderen therapie d.m.v. hondentraining, en het is gebleken dat dit effect heeft en dat het nuttig is om er mee door te gaan.

Dankzij uw hulp en support is er al veel mogelijk gemaakt bij de projecten in het Zuiden. Nu ik er zelf geweest ben, kan ik deze projecten nog meer van harte bij u aanbevelen. In de hoop en verwachting dat er nog veel meer kinderen en tieners geholpen kunnen worden. Ze verdienen het.

Silvia