Holocaustherdenkingsdag

jan 27, 2018 | 0 Reacties

Vandaag, 27 januari is het de internationale Holocaustherdenkingsdag. De datum is ooit gekozen omdat op 27 januari 1945 het beruchte concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd.

Inmiddels zijn we 73 jaar verder en nog steeds leven er mensen die de trauma’s van de Holocaust met zich meedragen. De meeste van ‘onze’ ouderen die in armoedige omstandigheden leven, komen uit de Oekraïne en Rusland.

Tijdens de Holocaust hebben zij in die landen vreselijk geleden. Er zijn schokkende verhalen van overlevenden, die de Holocaust in Oekraïne mee gemaakt hebben. Een land waar het aantal vermoorde Joden (mannen, vrouwen, kinderen en baby’s) vermoedelijk de twee miljoen heeft overschreden. Daar waren de afgrijselijke dodenmarsen, de getto’s, de honger en zoveel meer onmenselijk lijden.

Eén van de ouderen die Yad L’Ami ondersteunt, woonde als 9-jarig jongetje in Kiev (Oekraïne). Hij is met zijn familie op het nippertje ontsnapt aan de gruwelijke massa executies bij Babi Jar (een ravijn in Kiev) waar meer dan 33.000 Joden werden vermoord binnen 2 dagen! Hij vluchtte met zijn moeder naar Siberië, waar hij op school gepest en vernederd werd, vanwege zijn Jood-zijn. Dat heeft diepe sporen nagelaten. Vandaag kennen we hem als een wijze, gelovige man die zo dankbaar is dat hij in Israël woont, en niet meer onder het antisemitisme hoeft te lijden.

We mogen nooit vergeten hoe vreselijk het Joodse volk geleden heeft. We moeten blijven gedenken en stil staan bij het verleden. Daarom sturen wij u even een herinnering om vandaag, samen met ons, te gedenken. Eigenlijk is gedenken niet meer genoeg. Wij samen moeten opstaan en tegen het antisemitisme strijden!

Jes. 40:1,2 De tijd van het troosten van Gods volk is nu en hoort tot een van de belangrijkste taken van de kerk/gemeente. “Troost, troost MIJN volk zegt uw God. Spreek tot het hart van Jeruzalem, roept het toe dat zijn lijdenstijd volbracht is, dat zijn ongerechtigheid geboet is, dat het uit de hand van de HERE dubbel ontvangen heeft voor al zijn zonden.

Mocht u praktisch iets willen betekenen voor de Holocaustoverlevenden, dan kan dat. Elke gift is welkom en komt geheel ten goede aan deze ouderen. Of wordt sponsor van een adoptie opa/oma voor 600 euro per jaar. Mail voor meer informatie naar yadlami@bezeqint.net en zie onze website: www.yadlami.com  

Namens de ouderen alvast hartelijk bedankt!