Jonge studenten en CAFE L’AMI

mrt 16, 2017

Enthousiast werden wij, Irma, Ria en ik ontvangen door een breed lachende Oded, die vol trots en passie vertelde over het werk van Yad L’Ami in het zuidelijk deel van Jeruzalem.

Rijdend door de buurt zou je niet verwachten dat annex   2017 een zo’n verrijkend project is opgestart door enthousiaste jongelui met Oded als motor.

Het Café dat zij voor ogen hebben, begint al aardig vorm te krijgen. Verwilderde en overwoekerende stukken grond zijn geheel ontworteld en omgespit. De laatste hand wordt gelegd aan het egaliseren van de grond, een vrijwillige medewerkster timmert op boomstronken het blad voor een tafel. De kleine ruimte die wordt omgetoverd tot het ‘hart’ van dit project, zet elke bezoeker in ‘vuur en vlam’ om dit doel van VERBINDING te omarmen en uiteraard de zegen van Adonai mee te geven.

Verbinding, omdat het ultieme doel is zowel Jongeren als Ouderen, Buurtbewoners, Scholieren en de plaatselijke Gemeente van Jeruzalem vanuit de stichting een Hand naar het Volk uit te steken, te laten zien dat in deze tijd van verloedering het ‘samengaan’ nog altijd mogelijk is.

De RODE DEUR verschaft toegang tot het café, waar druk gewerkt wordt en waar men het een en ander aan versnapering kan kopen en uiteraard terecht kan voor een heerlijke kopje koffie of thee en meer…

Die deur, die in de plaats kwam van het raam,  staat als teken dat er hoop is voor een gemeenschap die elkaar niet ‘weg kijkt’  maar juist een boodschap afgeeft dat er nog altijd Hoop is voor dit leven.

Zo gebeurt het, dat de Jongeren een ingang hebben gevonden bij en de harten hebben gewonnen van de bejaarden in het tehuis dat tegenover hun Café L’AMI staat.

De gunstbewijzen des Heren zijn er niet minder om, als ook de Gemeente bereid is geweest al het overbodige groen, stenen en puinhopen kosteloos op te ruimen.

De jongemannen van Ethiopische afkomst, die zich om 16:00 uur melden, worden onder deskundige leiding van Oded geleerd de handen uit de mouw te steken. Zij zijn een voorbeeld voor andere leeftijdsgenoten hoe je tijd nuttig in te vullen, daarnaast je studie te doen, te werken en een klein bedrag te verdienen. Ook dit laatste helpt mee om het gezin waaruit zij komen, financieel te ondersteunen en voor zichzelf verantwoording op te eisen.

Het samengaan van al deze leeftijdsgroepen met elkaar is uniek en draagt bij aan de saamhorigheid van de bevolking en het houdt deze jongeren uit het circuit van verveling en criminaliteit. Acceptatie is dan ook een groot gemeengoed in Israël en dit project verdient navolging.

CAFÉ L’ AMI is een ware TROTS en verhoging van de status voor de buurt.

Een project dat naast het gebed voor deze jonge mensen ook een financiële input van ons nodig heeft. Wie Israël zegent wordt ook zelf gezegend. Zulke ideeën worden in het hart gelegd van mensen die bereid zijn om praktisch de liefde van Adonai uit te kunnen dragen naar anderen. Onze plicht is om hen vanaf afstand op deze wijze bij te staan.

Bent u in de buurt, dan is een bezoek zeer zeker aan te raden om zelf te aanschouwen. Wij zelf hopen in juni een groep naar Israël te brengen en ik heb al beloofd dat we met de hele groep komen koffie drinken.

De opening van CAFÉ L’AMI is op 28 maart 2017.

Gerard Liesdek