Levenslust in hoge ouderdom

jun 6, 2018

Wanneer we ‘onze’ Holocaustoverlevenden bezoeken voor hun verjaardag, zijn we steeds weer verrast en verbaasd om hun leeftijd te horen. Wat gaan de jaren snel, en wat zijn velen al oud!

Op dit moment hebben we 40 ouderen geadopteerd, waarvan bijna de helft van hen 85 jaar of ouder is. Van de 8 mensen die in de 90 zijn, is de oudste mevrouw zelfs al 97 jaar. Zij vult haar tijd vooral met het maken van sudoko puzzels. Wat een zegen als je verstand op die leeftijd nog zo goed is.

Natuurlijk gaat de ouderdom vaak ook gepaard met veel ziektes en gebreken, en het is steeds opnieuw verdrietig als iemand van hen overlijdt. Toch willen we nu een keer een ander geluid laten horen, namelijk hoeveel levenslust en activiteit er bij sommigen nog is.

  • Een mevrouw van 85 jaar gaat 2 x per week naar dansles, en doet mee aan uitvoeringen en optredens. Het is prachtig om te zien hoeveel plezier haar dit geeft.
  • Een meneer van 86 jaar gaat vol overtuiging wekelijks naar de yeshiva (Joodse leerschool), om verder te studeren in de Talmoed en Tenach. Hij wil zo graag leven naar Gods wil.
  • Een meneer van 88 jaar begint zijn dag met een half uur gymnastiekoefeningen op de grond van zijn kamer, om vooral fit te blijven. Daarnaast geeft hij ook sportles aan andere ouderen.
  • Een meneer van 89 jaar heeft zojuist een boek afgerond over het coachen van sporters in hoogspringen. Op hoog niveau heeft hij zelf Olympische sporters getraind. Sommige van zijn studenten zijn nu zelf coach geworden en hij geeft hen nog dagelijks advies via Skype of telefoon. Het is en blijft zijn lust en leven.
  • Een mevrouw van 96 jaar heeft nog zin in van alles. Ze zou best nog een keer een dagje naar de zee willen. Een prachtige wens, die we nog een keer hopen te vervullen.