Nieuwe immigranten – Meer nieuws uit het opvangcentrum “Mevaseret Zion”.

dec 28, 2014 | 0 Reacties

Voor één van de huisjes liggen pepertjes te drogen. Iets verderop,  zien we een vrouw op haar hurken zitten stampend in een potje om de gedroogde pepertjes fijn te stampen. Weer iets verder zie je een moeder lopen met haar baby op de rug…Meer nieuws uit het opvangcentrum “Mevaseret Zion” [boodschapper van Zion]
Het Mevaseret Zion Opvangcentrum voor Ethiopische mensen, met meer dan 50% kinderen en jongeren onder 18 jaar, is in gebruik genomen in 1999. Het is gevestigd in een woongemeenschap in de omgeving van een winkelcentrum, kinderopvang en openbaar vervoer. De campus van 50 ha heeft 415 huisjes voor nieuwe immigranten en 25 gemeenschapsgebouwen, inclusief klaslokalen, multifunctionele zalen, computerlokalen, kantoren en activiteitenzalen.
Activiteiten voor de bewoners zijn o.a. Hebreeuwse les (“ulpan”), cursussen om te integreren,                       activiteiten voor kinderen, naschoolse activiteiten, workshops voor kinderen en volwassenen over allerlei onderwerpen.
De kinderen gaan naar de kinderopvang en scholen in Jeruzalem, enkel middelbare school studenten zitten op internaten in andere delen van het land.
Het slechte nieuws over dit opvangcentrum in Mevaseret is dat het over een paar jaar helaas gaat sluiten. Dat betekent dat er ruim 900 Ethiopische mensen, die er nu nog wonen, moeten integreren.
De staf werkt intensief met de bewoners en helpt hen de huizenmarkt in Israël te begrijpen. Op dit moment verblijven Ethiopische immigranten ongeveer twee jaar in een opvangcentrum, waarna zij naar hun eigen appartement vertrekken, maar ook hierin zijn uitzonderingen.  Voor deze groep mensen zal het zeker niet mee vallen want er zijn verschillende mensen die alleen zijn en bejaard en niet te vergeten de cultuur waaruit ze komen. Nu al proberen ze programma’s te maken. Misschien kunnen de gezinnen een bejaarde adopteren en verzorgen?
Als we zo door het centrum lopen, begrijpen we dat dit het meest gewilde centrum is voor een Ethiopiër. Voor één van de huisjes liggen pepertjes te drogen. Iets verderop,  zien we een vrouw op haar hurken zitten stampend in een potje om de gedroogde pepertjes fijn te stampen. Weer iets verder zie je een moeder lopen met haar baby op de rug. We spreken nog even met een soldaat die naar ons toe kwam. Drie jaar geleden maakte hij Aliyah en afgelopen zomer vocht hij in Gaza. Een centrum waar de verschillen tussen Ethiopië naar Israel niet zo groot lijken te zijn. Maar dan komt de stap om op eigen benen te staan.                                                                                                                                                          We denken mee en na een gesprek met 2 toegewijde sociaal werkers van het centrum besluiten we dat de beste hulp bestaat uit jongeren helpen om te studeren, zo dat ze zichzelf kunnen helpen in de toekomst en daarnaast ook voor hun families kunnen zorgen. We zien hoe geweldig het is te investeren in jonge mensen. Dit is geen tijdelijke zaak, maar een investering voor het leven. Voor 2 jonge Ethiopische mensen hebben we nu een aanvraag liggen.
Ivro is 24 jaar en heeft een dochter van 7 jaar. Ze maakte drie jaar geleden Aliyah en werkt al een jaar in de keuken van een hotel. Ze zou graag het beroep uitoefenen van professioneel bakker. Dit is een cursus van 120 uur academie en 150 uur stage lopen. Wij gaan ervoor en zij gaat er voor om dit naast het werk in de keuken en de zorg voor haar dochter, te gaan doen. Kosten  € 1.700  Wie helpt mee? Edna 24 jaar, gaat een studie doen voor speciaal onderwijs [Academic College Education]  waarin ze workshops kan geven aan kinderen die extra begeleiding nodig hebben. Deze studie kan ze zelf niet betalen. De studie kosten zijn € 2.200
Geen handen meer ophouden maar werken aan je toekomst zodat ze kunnen voorzien in  eigen brood en dat van hun familie.
Wilt u mee helpen deze jongeren een toekomst te geven?