Familiehuis Sa’ad – Onze kinderen

jul 17, 2016

In ons familiehuis wonen 12 kinderen in de leeftijd van 9-18 jaar. Wij voeden deze kinderen tegelijkertijd met onze eigen kinderen op. Zelf hebben wij twee kinderen van 5 en 2 jaar. We zijn…

Het familiehuis werd in 1997 opgericht in de religieuze kibboets Saad. Dit is een plek waar kinderen en jongeren wonen, omdat sociaal werkers  zich realiseerden dat de ouders niet in staat waren om ze in hun natuurlijke omgeving op te voeden. In ons familiehuis wonen 12 kinderen in de leeftijd van 9-18 jaar. Wij zijn het echtpaar Shmuel en Vered Glass. Wij voeden deze kinderen tegelijkertijd met onze eigen kinderen op. Zelf hebben wij twee kinderen van 5 en 2 jaar. We zijn in praktisch opzicht op alle gebieden verantwoordelijk; dagelijks warme maaltijden, schone kleren, individuele aandacht aan elk kind, betrokkenheid bij de schoolvorderingen en contact met de leerkrachten maar ook contact met hun ouders, de gezondheid van de kinderen en noem maar op. Onze kinderen worden geconfronteerd met een zeer harde werkelijkheid. Geweld en drugs, seksueel en verbaal geweld, armoede en totale verwaarlozing. Dit zijn de problemen, waardoor de kinderen uit huis geplaatst zijn. Een groot gedeelte van kinderen wonen al jaren bij ons en dit is hun huis in alle opzichten. Ons doel is hen een ander soort leven te geven. In een normaal gezinsleven is er wederzijds respect en wordt er in de reguliere noden van de kinderen voorzien.

Kibbuts Saad ligt drie kilometer van de grens met Gaza. In de laatste 14 jaar ligt de kibboets onder de dreiging van raketten. We hebben in ons huis schuilkamers ingericht, zodat we  in geval van het alarm “ZEVA ADOM” deze kamers tussen 3 en 7
seconden kunnen bereiken. In deze atmosfeer moeten wij leven. En u kunt zich voorstellen dat bij deze kinderen de angst en spanning veel hoger oploopt en de gedragsveranderingen groter zijn. Bijvoorbeeld angst om te gaan slapen, woede-uitbarstingen, en nachtelijk bedplassen. Het familiehuis ontvangt een budget van het ministerie van onderwijs, maar dit is net genoeg voor de basis benodigdheden en we doen erg ons best dit  budget goed te besteden. En ondanks dit proberen we onze kinderen een warm, gelukkig huis te geven waar in al hun behoeften wordt voorzien.

Wij als Yad L’Ami, wenden ons naar u voor hulp. We denken dat Shlomo en Vered hun tijd beter kunnen gesteden dan zich zorgen te maken hoe ze rond kunnen komen. Laten wij hen bemoedigen en naast hen  gaan staan. Neem contact op met ons, hoe te helpen.