Jonge studenten – Twee belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen week

feb 6, 2017

Twee belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen week.

De zeventig landen die zich verzamelden in Parijs om een twee staten oplossing op te dringen en om de Joodse dorpen in Samaria en Judea te ontmantelen is niet gelukt. Psalm 83 waar eensgezind verklaard wordt: Kom laten we hen als volk vernietigen, zodat aan de naam van Israël niet meer gedacht wordt” is niet gelukt en zal nooit gelukken.  De verandering in het Witte Huis en de inhuldiging van Donald Trump.

Iedereen in Israël wacht met spanning op de bekendmaking wanneer de Amerikaanse Ambassade naar Jeruzalem verplaatst gaat worden.

Terwijl de naties hun best doen Israël en Jeruzalem te verdelen gaan wij door met het bouwen aan Jeruzalem.

In de december nieuwsbrief konden jullie lezen over het nieuwe project. Ons nieuwe koffiehuis, Cafe L’ Ami.

De vijf jonge studenten die vanaf half november begeleiding krijgen, zijn druk bezig met het schoonmaken van het terrein van het toekomstig koffiehuis. De nieuwe deur zit er in. We noemen het de “Deur van Hoop”.   Ook zijn ze druk bezig de rommel op te ruimen en de tuin van alle boomwortels te ontdoen. Een gigantische klus omdat alle hobbels eruit moeten, zodat er straks tegels of een stukje kunstgras gelegd kan worden. Daar moeten in ieder geval de tafeltjes en stoelen komen te staan en een wiebelende tafel is hoogst irritant.

Het nieuwe project met de jonge studenten, die we in november begonnen zijn, loopt fantastisch. Bijna twee maanden zijn de jongens nu onder begeleiding bezig om tuinen en parken schoon te maken en op te ruimen. Voor deze jongens die van huis uit niet geholpen kunnen worden en hun leven niet meer op de rit hadden, is een programma gemaakt. Aan het eind van de drie maanden zal alles opnieuw bekeken worden naast hun resultaten van school. Yad L’ Ami geeft hen een ‘mini’ salaris en stimuleert hen te kiezen voor een volwaardig bestaan. Een van de jongens die weg gelopen was, is weer teruggekeerd en geeft aan dat hij echt hulp wil om zijn leven een goede koers te geven.

Langzaamaan komt er een beetje een Business gevoel in hen te zitten. Ze kregen een week geleden hun eerste aanvraag om een tuin in orde te maken van een dame in de buurt. Voor 40 euro hebben ze hun eerste opdracht uitgevoerd. In de workshops leren ze hoe ze bonnen uit moeten schrijven en alles wat met business te maken heeft. Later kwam de 2de aanvraag van de gemeente: “Waarom zouden ze de jongens niet vragen een bepaalde tuin op te knappen?”

Eigenlijk toch wel heel bijzonder dat ze het na twee maanden al zover geschopt hebben. Ze hebben een geweldige begeleider één die met hen oploopt om ze richting te geven. Ze worden klaargemaakt voor ‘zelfsupport’.

Soms zijn er barrières en gaat hij opnieuw met hen naar onze afspraken zodat ze die na komen.

Regelmatig wippen we even aan. De ene keer met pizza’s en een andere keer met cola en snickers en praten we even bij.

De bedoeling is natuurlijk dat ze ons later niet meer nodig hebben en zichzelf kunnen bedruipen.

Wordt vervolgd.