Verslag bezoek projecten Yad L’Ami, Mei 2017

mei 20, 2017 | 0 Reacties

Van 8 t/m 11 Mei hebben we samen met Ria de projecten van Yad L’Ami bezocht. “We” zijn Menso en Coby Hendriks. Sinds zomer 2016 zit ik, Menso, in het bestuur van de Stichting Yad L’Ami in Nederland. Daarom wilde ik graag de projecten bezoeken en zo uit eerste hand zien wat er allemaal speelt en ook kennismaken met de contactpersonen van de verschillende projecten.

Op maandag 8 Mei hadden we een druk programma: we zijn naar “het zuiden” geweest, Sderot bij de Gaza strook en Kibbutz Sa’ad, zo’n 15 km ten zuiden van Sderot. De rit er naartoe was prachtig, door het mooie, heuvelachtige en vruchtbare landschap van Judea. Als we Sderot binnen rijden maakt de stad een vitale indruk. Maar… bij ieder bushokje langs de weg is ook een bom shelter gebouwd, een hokje van vergelijkbare grootte als het bushokje maar dan van dikke betonnen muren en een betonnen dak. We spreken met Michal, een sociaal werkster in Sderot. Traumaverwerking en armoede zijn de belangrijkste problemen hier. In Kibbutz Sa’ad spreken we met de directeur Jechezkel, een vriendelijke man die gedreven over zijn werk en zijn kinderen vertelt. Op de school worden kinderen goed geobserveerd en als er problemen zijn dan wordt daar verder aandacht aan besteed. Yad L’Ami geeft hier een steuntje in de rug om de problemen, meest trauma’s i.v.m. de rakettenregen, aan te pakken door therapieën hiervoor te financieren. Vervolgens spreken we met de directeur van het meisjeshuis en het echtpaar dat het gezinshuis runt, ook gesitueerd op het terrein van de Kibbutz. Er is een goede samenwerking met de KIbbutz: alle meisjes van het meisjeshuis en de kinderen in het kindertehuis hebben ook een gastgezin in de Kibbutz waar ze 1 keer per week de avond doorbrengen zodat ze ook een stukje gezinsleven meemaken. Yad L’Ami helpt hier met extra spelmaterialen, gezinsuitjes, leermiddelen of therapieën die een grote toegevoegde waarde hebben in het functioneren van beide tehuizen.

Op dinsdag 9 mei bezoeken we Café L’Ami in Jeruzalem. Daar zien we dat het Café begint te functioneren, jongeren en ouderen lopen aan. Een oudere mevrouw met computerproblemen wordt geholpen door een jongen van 16 jaar die daar ook net was. Vervolgens bezoeken we de sociale dienst van Jeruzalem waar we spreken met Tehila.

Op donderdag 11 Mei bezoeken we nog een Russisch echtpaar dat de holocaust heeft overleeft en sinds 1992 in Israël woont. We zijn meer dan welkom en krijgen hun dramatische levensverhaal te horen. ’s Middags bezoeken we een absorptie centrum waar nieuwe immigranten worden opgevangen.

De contactpersonen waar we mee gesproken hebben zijn bevlogen mensen die gedreven zijn om anderen te helpen. Het is een voorrecht dat Yad L’Ami met deze mensen kan samenwerken om zo een helpende hand voor het Joodse volk te zijn.

Menso en Coby Hendriks