Wat Therapeutisch paardrijden kan doen

dec 9, 2020

Een 10-jarig meisje dat aankwam met een laag zelfvertrouwen, naast veel angsten (angst om alleen naar de wc te gaan enz.), na een paar sessies, vertelde de ouders me dat er een aanzienlijke verbetering was, en dat ze al alleen naar de wc ging! Daarnaast rapporteerde de docent een verbetering in de studies.

Een 5-jarige jongen die aankwam met een verlamde voet, kon aan het begin niet alleen op het paard zitten en had veel steun nodig. Na een jaar rijdt het kind nu alleen op het paard zonder ondersteuning en totaal geen hulp. Een spectaculair succes!!

Een 8-jarige jongen met ernstige problemen op het gebied van aandacht en concentratie had moeite om meer dan 5 minuten stil te zitten. Het kind was zeer storend in de klas en veroorzaakte veel frustraties bij de leraar. Na een paar sessies rapporteerde de leerkracht een significante gedragsverbetering, en een verbetering in het leren.

Hoe het in zijn werk gaat
Therapeutisch paardrijden bevat een variëteit aan activiteiten die ertoe bijdragen dat het leven van een gehandicapte ruiter verbetert – terwijl hij geniet van het zelfstandig rijden.

Tijdens de behandelingen, krijgen we te maken met de gebieden waarin de ruiter problemen ervaart en samen overwinnen we op en actieve manier de problemen.

Tijdens de grondactiviteiten en de verzorging van het paard ontwikkelen zintuigen van verantwoordelijkheid en empathie zich.

Tijdens de behandeling stellen we de ruiter voor veel uitdagingen, en tegelijkertijd geven we hem kansen om succes en tevredenheid te ervaren. Na verloop van tijd wordt de ruiter onafhankelijker op het paard, het zelfvertrouwen verbeterd, de verbinding met het paard en de gids wordt sterker (het verkrijgen van autoriteit en gezag, het instellen en accepteren van grenzen en teamwork).

Het rijden zelf, en de oefeningen op de rug van het paard verbeteren de spiercontrole, de houding en de balans en coördinatie. Bovendien ervaart het kind controle wanneer hij het paard laat doen wat hij wil, wanneer hij verantwoordelijk is voor het voeren en schoonmaken, en wanneer hij de ‘volwassenen’ helpt. De vaardigheden die hij leert tijdens het rijden, kan hij later toepassen in andere activiteiten tijdens zijn leven.

Kinderen met ontwikkelingsproblemen kunnen zeer indrukwekkende resultaten bereiken met therapeutisch rijden, zonder zelfs maar te merken dat ze in behandeling zijn.

Het grote plezier van paardrijden is een ander voordeel van de behandeling. De omgeving van de natuur en de vrijheid die de paardenboerderij kenmerkt, is meestal anders dan de sfeer tijdens de meer conventionele behandelingen.

Ouders melden dat er aanzienlijke verbetering is bij hun kinderen.

Therapeut, Hagay Kablan