We keerden veilig terug van de excursie

apr 28, 2023

Een update: Veel dank aan de Israël/Studiegroep die dit mogelijk maakten.

We keerden veilig terug van de excursie – een uitdaging in de woestijn. Dit keer was het echt een grote uitdaging. Op de tweede dag van de reis regende het overdag heel hard en moesten we wachten op een rustige dag in een nabijgelegen herberg. We gebruikten de dag voor sociale activiteiten, gesprekken en discussies, en ook veel rust. De rest van de dagen waren zoals gepland, lopend en navigerend door het veld, in teams van 4-5 meisjes. 

Het was een fascinerende ervaring. De meiden genoten enorm van het wandelen in de natuur. Belangrijker is natuurlijk, dat ze het gevoel hadden, dat ze het aankonden en capabel waren. De meesten van hen hebben de reis zonder grote crisismomenten doorstaan. Ze konden uitstekend omgaan met de fysieke moeilijkheid, met de afstand van huis, met de moeilijkheid om vier dagen zonder telefoon te zitten, met de uitdaging om vier dagen zonder douche en toilet te zitten, met weinig eten en samen te koken op een klein houtvuurtje en daarna te slapen in een donkere nacht, in een slaapzak buiten onder de hemel.

De meisjes zeiden dat ze veel van de reis hadden geleerd. Ze leerden over hun vermogen om zelfs in de meest moeilijke momenten met elkaar om te gaan, om hun eigen kunnen niet te onderschatten en te leren dat wat onmogelijk lijkt, echt mogelijk is, dat je zelfs in jouw zone van ongemak goed kan functioneren. De meesten van hen leerden niet alleen over zichzelf, maar ook over het vermogen om samen te werken met andere meisjes, om samen te beslissen – wat te kunnen eten, wanneer te gaan slapen, wanneer op te staan, hoe te lopen, enz. Ze leerden hoe ze sociale problemen binnen hun kleine groep zelf konden oplossen.

En bovenal leerden ze zichzelf te vertrouwen. De leiding zat met opzet ver achter de meisjes. Zodat ze hen niet om dingen konden vragen, maar begrepen dat zij de sterksten zijn, en dat ze de problemen zelf moesten oplossen en de situatie zelf moesten aanpakken.

Het was een grote, belangrijke, lange en zeer betekenisvolle les, en nu moeten ze doorzetten, met wat ze hier geleerd hebben, alleen met een veel hogere intensiteit.

Veel dank aan jullie Yad L’ Ami en al de lieve vrienden, die ons, door veel acties en moeite om geld bij elkaar te brengen, in staat hebben gesteld om aan deze trainingsreis te beginnen.

Na de reis zie ik wat we zouden hebben verloren, als we niet waren uitgegaan.

Geef ze onze hartelijke dank en liefde,

Directeur, team en de meisjes van het meisjeshuis in Sa’ad

Mensen in woestijn
Vrouw met rugzak