Wie een hond traint, traint zichzelf

sep 19, 2017 | 0 Reacties

Grappig eigenlijk. Pas kreeg ik van verschillende mensen een artikel doorgestuurd over honden therapie in Nederland. Het was een interessant artikel en dit maakte me eigenlijk een beetje nieuwsgierig hoelang Israël deze therapie al toe past. Ik las in een artikel van één van de organisaties, waar wij ook mee gewerkt hebben, dat ze al 20 jaar ervaring heeft. Toen ging ik even terug naar ons eigen archief en las in één van de nieuwsbrieven dat Yad L’Ami vanaf 2009 betrokken is bij hondentherapie.

Vandaag zochten we A op. We kennen A van de Gaza oorlog “Tzuk Eitan” in 2014. Via zijn vrouw, die op dat moment als sociaal werkster in Sderot werkte, zochten we iemand die met honden of kleine dieren de kinderen therapeutisch kon begeleiden. Dagen lang zaten de kinderen opgesloten in de schuilkelders en zouden dol worden vanwege de regen van raketten die op Sderot afgevuurd werden. A zond zijn vriend naar de schuilkelders want hij zelf kon niet gemist worden in de oorlogstijd. Met zijn honden zorgde hij voor de veiligheid aan de grens van Gaza. Alles wat in en uit ging moest gecontroleerd worden op explosieven.

Voor de Gaza oorlog diende hij in het leger, ook met honden die explosieven moesten opsporen, voornamelijk in de Gazastrook. Hij zag angstige en huilende kinderen en dacht hier wil ik wat mee doen in de toekomst. In 2008 deed hij de opleiding “Therapie met Honden” aan de universiteit. Hij gaf trainingen in het buitenland o.a. in Mexico met honden om drugs enz. op te sporen en vandaag werken we samen om kinderen/jeugd die getraumatiseerd zijn hun zelfvertrouwen terug te geven. Zelfs gaan hele families in therapie. Het paard en een hond voelen vaak heel goed aan hoe iemand emotioneel in elkaar zit. Therapie met paarden en honden is vaak zeer succesvol en het is bewezen dat het een positieve manier is om het doel te realiseren.